Wednesday, August 15, 2012

Kiittämättömistä vaimoista puheenollenSofiyivka-puistoa kutsutaan Ukrainan Versaillesiksi, ja suhteellisen ankeassa Umanin kaupungissa sijaitseva 150 hehtaarin laajuinen puisto tuntuu erityisen epätodelliselta. Se on 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa eläneen puolalaisen kreivi Felixin lahja Sofia-vaimolleen, joka oli kuuluisa kaunotar.

Puisto on niin valtava, etteivät Kaisan jalat olisi mitenkään kestäneet kostean painostavassa säässä useiden kilometrien marssia portilta päänähtävyyksien luo, joten hyppäsimme pienen sähköauton kyytiin. Saimme nähdä tekojärviä, suihkulähteitä, huvimajoja, valtavan korkeita puita (niitä kuuluu olevan 500 eri lajia), luolia, kukkaistutuksia, kiviasetelmia, polkuja, penkkejä sekä patsaita, ja olimme asianmukaisen vaikuttuneita.

Mutta tarina ei pääty tähän: legendan mukaan Sofia särki puiston valmistuttua Felixin sydämen ryhtymällä suhteeseen tämän pojan kanssa. Ehkä Felixiä vähän lohduttaisi, jos hän tietäisi, miten suosittu puisto on vielä kaksi sataa vuotta myöhemmin.

No comments:

Post a Comment